Gazdasági információk
Milliárdos üzletek maradtak el az orosz-ukrán válság miatt
2015. március 24.

A keleti nyitás politikája keretében – a kereskedő házaknak is köszönhetően – több országban jelentősen javult Magyarország kereskedelmi forgalma, összességében ugyanakkor az elmúlt évek az ázsiai kivitel csökkenését hozták. Az eredményeket jelentősen rontja az Oroszország által tavaly elrendelt beviteli stop – hangzott el a Ma reggelben.


Az úgynevezett exportberagadás több mint 90 százaléka az orosz-ukrán válságnak tudható be – jelentette ki műsorunkban Urbán Zoltán, az Eximbank vezérigazgatója. Kifejtette: az Európai Unió Oroszországba irányuló exportja tavaly 17-19 százalékkal esett vissza, Magyarország esetében ez az arány 18,2 százalék, ami több mint 500 millió eurót jelent. Eközben míg Ukrajna felé az unió exportja több mint 30 százalékkal csökkent, Magyarországé 10 százalékkal, de ennek az értéke is meghaladja a 300 millió eurót.


Urbán Zoltán ismertetése szerint Ukrajna irányába 120 millió, Oroszország felé pedig mintegy 300 millió euró értékű magyar export és exportprojekt vár arra, hogy rendeződjön a válság és az embargó. Az Oroszországba tervezett magyar beruházások között a vezérigazgató példaként említett energetikai, egészségügyi, építőipari projekteket, így kórház és erőműépítést, illetve gázturbinák telepítését több mint 300 helyen.

Kapcsolódó link: http://www.hirado.hu

Megosztás
Stratégiai partnereink
        

« Vissza

Országos piacterek
E-netro Deutschland  E-netro Magyarorszg
HÍRLEVÉL

E-mail cím:Hirdessen hírlevelünkben!


Állást keres?Partnereink