Gazdasági információk
Nagyobbat üthet az olaj drágulása, mint azt elsőre gondolnánk
2015. március 27.

A jót könnyű megszokni, ezért lesz fájdalmasabb, ha egyszer vége a kánaánnak.

Az olaj és ezzel együtt az üzemanyag árának alacsony szintje hatalmas ajándék a magyar gazdaságnak. Ahogy arról korábban írtunk, csak februárig közel 60 milliárd forint maradt a lakosságnál, a vállalkozásoknál és persze a közszférában, amelynek eredménye már jól látszik a kiskereskedelmi adatokon is.

Emellett ez óriási ajándék a kormánynak is, hiszen nem csak hogy több pénz marad az embereknél és nő az életszínvonal, az üzemanyag átveszi a stafétát a rezsicsökkentéstől is az inflációs adatokban is.


Bár az üzemanyagárak még mindig vaskos mínuszban vannak az egy évvel korábbi árakhoz képest, az olaj ára már elhagyta korábbi mélypontját, most pedig Szaúd-Arábia és öbölbeli szövetségeseinek harca a sííta húszi lázadók ellen okozhat további drágulást, ahogy az történt csütörtökön, amikor a Brent és a WTI is 5-5 százalék feletti mértékben drágult. Ugyan még messze vagyunk a 100 dollár feletti értékektől, mivel a jót könnyű megszokni, annál rosszabb lesz, ha egyszer visszatér a korábbi állapot. Megmutatjuk miért.

Emlékezetes, hogy az üzemanyagok 2011-ben komolyan megdrágultak. A benzin az év eleji 362-365-ös szintről 2012-re 420-430 forintos magasságokban emelkedett. A gázolaj, pedig a 350-360 forintról nőtt 440 forint környékére. A fogyasztás persze csökkenni kezdett, de közel sem olyan mértékben, mint amennyivel az árak nőttek. Ez különösen igaz a gázolajra, hiszen ott nem elsősorban a lakossági fogyasztás, hanem az ipari dominál. A fuvarozóknak akkor is dolgozniuk kell, ha hirtelen megnő az ár.

Kapcsolódó link: http://mfor.hu

Megosztás
Stratégiai partnereink
        

« Vissza

Országos piacterek
E-netro Deutschland  E-netro Magyarorszg
HÍRLEVÉL

E-mail cím:Hirdessen hírlevelünkben!


Állást keres?Partnereink