Gazdasági információk
Brüsszel megcáfolta Lázár Jánost
2015. április 21.

Nem az Európai Bizottság, hanem az Euratom Ellátási Ügynökség (ESA) írta alá hétfőn a paksi ellátási szerződést - közölte a bizottság energiaügyekért felelős szóvivője.

Nem az Európai Bizottság, hanem az Euratom Ellátási Ügynökség (ESA) írta alá hétfőn azt a szerződést, amely lehetővé teszi, hogy Oroszországból érkezzen majd fűtőanyag a Pakson építendő új reaktorokba, miután a magyar kormány figyelembe vette a luxembourgi ügynökség észrevételeit - közölte a bizottság energiaügyekért felelős szóvivője kedden.

"Az ESA arról tájékoztatott minket, hogy a paksi ellátási szerződést megkötötték, és az elemzésük arra világított rá, hogy kéréseiket figyelembe vették, történetesen a szerződés időtartamára és a fűtőanyag-ellátás diverzifikációjára vonatkozólag" - magyarázta a fejleményt Anna-Kaisa Itkonen. Hozzátette, hogy ez minden információ, amivel rendelkeznek, s amelyet nyilvánosságra hozhatnak.

A bizottsági szóvivő tudatta azt is, hogy a felülvizsgált, a magyar és az orosz fél által elfogadott szerződés tervezetét április 7-én nyújtották be a magyar hatóságok Luxembourgban.

"Az ESA által aláírt szerződések általában üzleti titoknak minősülnek, ezért a részleteiket sem hozhatom nyilvánosságra. Ebben a konkrét, Magyarországot érintő ügyben pedig a magyar kormány minősítette bizalmasnak a szerződést" - fogalmazott Itkonen. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a bizottság már nekilátott annak, hogy a saját döntéshozatali eljárására vonatkozó iratok minősítését felülvizsgálja, és amint lehet, nyilvánosságra hozza őket.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn jelentette be, hogy az Európai Bizottság jóváhagyta a fűtőanyag-szállítási szerződést, hozzátéve, hogy két kérdéskör, az állami támogatás és a közbeszerzés tisztázása érdekében még folynak tárgyalások az Európai Bizottsággal.

Az ESA-nak a nukleáris fűtőanyag beszerzésében gyakorlatilag vétójoga van. Az Euratom és az ügynökség jogi szempontból nem az Európai Unió része, de munkáját az Európai Bizottság felügyelete alatt végzi.

Kapcsolódó link: http://valasz.hu

Megosztás
Stratégiai partnereink
        

« Vissza

Országos piacterek
E-netro Deutschland  E-netro Magyarorszg
HÍRLEVÉL

E-mail cím:Hirdessen hírlevelünkben!


Állást keres?Partnereink