Közérdekű információk
Összeül a Bilderberg-csoport
2016. június 9.

Ma kezdődik a németországi Drezdában a Bilderberg-csoport éves találkozója, amelyre húsz országból mintegy 130 befolyásos vendéget hívtak meg. Magyarországot idén sem képviseli senki. A nagy titokzatosság által övezett fórumon a szervezők közleménye szerint ezúttal a migráció, Európa egysége, a Közel-Kelet és Oroszország helyzete lesznek a legfőbb témák.
Két miniszterelnök, négy pénzügyminiszter, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetője, az Európai Bizottság egyik alelnöke, rengeteg híres név és megannyi kevésbé ismert, de annál fontosabb személy. Idén is egy tárgyalóasztalhoz ülnek Európa és Észak-Amerika legbefolyásosabb emberei, hogy egy informális találkozó keretében átbeszéljék a világ dolgait. A helyszín ezúttal a németországi Drezda – a biztonsági intézkedések, az átláthatatlanság viszont a megszokott. Nincs megnyitó, nem lesz sajtótájékoztató, sem kósza nyilatkozatok az esetlegesen elcsípett résztvevőktől, újságíró legfeljebb akkor merészkedhet a helyszín közelébe, ha véletlenül meghívták, de akkor sem írhat le semmit.

hirdetés
Henri de Castries, a csoport jelenlegi elnöke, az AXA francia biztosítótársaság vezérigazgatója nem érti, „miért foglalkoznak olyan sokan a Bilderberg-csoport találkozójának titkosságával, miközben naponta tízezrével vannak olyan megbeszélések, amelyek nem nyilvánosak”. Az üzletember szerint a csoport nem parlament és nem operatív szervezet, hanem egy informális társaság, amely nem döntéseket hoz, hanem csak diskurál.


Márpedig a résztvevőknek bőven lesz miről diskurálniuk. Bár egyes (összeesküvés-)elméletek szerint ezeken a találkozókon elnökök sorsa és háborúk kirobbanása múlhat, a szervezők közleménye szerint ennél azért alacsonyabbra tették a lécet. A 64. Bilderberg-találkozó fő témái közé tartozik a migráció és Európa egységének ügye (ez valószínűleg főként a brexitre vonatkozhat), a Közel-Kelet és Oroszország helyzete, az informatikai biztonság és a technológiai innováció.

A talán rendhagyó témáknak köszönhetően ezúttal néhány szokatlan vendég is feltűnik a meghívottak között (melyet egyébként néhány éve a Bilderberg-csoport nyilvánosságra hoz honlapján). Ott lesz Drezdában például Ahmed Aboutaleb, a hollandiai Rotterdam marokkói származású polgármestere, aki azzal vált világszerte ismertté, hogy a 2015. januári párizsi terrortámadás után távozásra szólította fel a nyugati értékrendet tagadó muzulmánokat. Egyébként a tanácskozáson a hagyományoknak megfelelően a vendégek nagyjából harmada a politikából érkezik. Köztük van Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója és Kristalina Georgieva, az Európai Bizottság alelnöke, Mehmet Simsek török miniszterelnök-helyettes, Mark Rutte holland kormányfő, Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter, Thomas de Maiziere belügyminiszter és Ursula von der Leyen védelmi miniszter, továbbá Laurent Fabius, a francia alkotmánytanács elnöke.

Kapcsolódó link: http://mno.hu

Megosztás
Stratégiai partnereink
        

« Vissza

Országos piacterek
E-netro Deutschland  E-netro Magyarorszg
HÍRLEVÉL

E-mail cím:Hirdessen hírlevelünkben!


Állást keres?Partnereink